Na posvetu v državnem svetu poudarili široko vlogo kmetijstva za Slovenijo

Kmetijsko prebivalstvo in podeželje ne zagotavljata zgolj prehranske varnosti, temveč imata tudi pomemben socialni, kulturni, sociološki, zgodovinski in gospodarski pomen za slovenski narod, so se strinjali udeleženci posveta v državnem svetu.

Govorci so z različnih zornih kotov predstavili pomen kmetijstva in njihove največje izzive.

Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je v nagovoru udeležencem poudaril, da je slovensko kmetijstvo v prvi vrsti garant prehranske varnosti ter ohranjenosti in razvoja podeželja. Vloga kmetijstva pa ima po njegovem prepričanju za narod širši pomen, kmetje in drugi prebivalci podeželja namreč že od nekdaj bogatijo slovensko kulturno dediščino, pomembno prispevajo k ohranitvi kulture, jezika in običajev ter utrjevanju narodne zavesti.

Komisija državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je posvet organizirala ob tridesetletnici vseslovenskega kmečkega protesta, ki so mu sledila uspešna pogajanja s takratnim predsednikom vlade Janezom Drnovškom. Predsednik komisije Branko Tomažič je ob tem ugotovil, da se stanje v kmetijstvu v zadnjih 30 letih ni izboljšalo.

“Podeželje se prevečkrat podcenjuje. Kot da niso tudi iz njegovega okolja izšli številni veliki možje in žene slovenskega naroda z vseh področij – pesniki, pisatelji, znanstveniki in buditelji slovenskega naroda,”

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav