Nadaljuje se krepka rast blagovne menjave, primanjkljaj v štirih mesecih 2,2 milijarde evrov

Slovenija je aprila izvozila za 4,2 milijarde evrov, uvozila pa za 4,7 milijarde evrov blaga, s tem se je izvoz medletno povečal za 28,8 odstotka, uvoz pa za 42,6 odstotka. Skupni primanjkljaj v blagovni menjavi je v štirih mesecih dosegel 2,2 milijarde.

Po podatkih državnega statističnega urada je bil izvoz v države članice EU-ja aprila vrednostno za 24,1 odstotka višji kot v enakem obdobju lani, uvoz pa za 25 odstotkov. Vrednost izvoza v te države je znašala 2,6 milijarde evrov, vrednost uvoza pa 2,7 milijarde evrov. Z državami članicami EU-ja je Slovenija v aprilu tako ustvarila 62,8 odstotka vrednosti celotnega izvoza in 57,5 odstotka vrednosti celotnega uvoza.

Tudi obseg trgovanja Slovenije s preostalimi državami (nečlanicami) je bil večji kot v aprilu 2021. V to skupino držav je Slovenija izvozila za 1,6 milijarde evrov blaga, kar v medletni primerjavi pomeni 37,5-odstotno rast, od tam pa je uvozila za dve milijardi evrov blaga, s čimer je uvoz okrepila za 76,2 odstotka.

Pri trgovanju z državami nečlanicami EU-ja so pomemben delež predstavljali t. i. posli oplemenitenja, ki obsegajo spreminjanje, izdelavo, sestavljanje, izboljšavo in prenovo blaga s ciljem, da se proizvede nov ali resnično izboljšan izdelek,

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav