Nadomestilo za karanteno največ polovica plače

Zaposleni, ki morajo v karanteno, od 1. junija niso več upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače s strani države, temveč kvečjemu do 50-odstotnega nadomestila, ki ga bo kril delodajalec.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Okužene z novim koronavirusom najprej čaka izolacija, njegove rizične stike, ki so sicer zdravi, pa karantena. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) pojasnjujejo, da za ureditev bolniškega staleža že ves čas velja “preprosto pravilo”: “Če je oseba bolna, ji pripada bolniški stalež, če pa ni bolna, pa ne.

Do bolniške odsotnosti v breme ZZZS-ja glede na usmeritev Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so po njihovih navedbah upravičeni zavarovanci, za katere bo izbrani osebni zdravnik kot razlog za začasno zadržanost od dela opredelil izolacijo.

Izolacija naj bi bila odrejena za zaposlene, ki imajo pozitiven bris na okužbo, pa tudi za delavce, ki niso bili testirani, vendar imajo znake akutne okužbe dihal z vročino ali brez nje, hkrati pa prisotnost covida-19 v družini ali skupnosti, na primer na delovnem

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav