Napoved vnovične ustavitve Severnega toka 1 pognala cene plina v nebo

Potem ko so se cene plina na račun petkove napovedi ruskega Gazproma, da bo vnovič ustavil dobavo ruskega plina po plinovodu Severni tok 1, v ponedeljek krepko zvišale, so danes malce upadle, a zaskrbljenost, da bo ustavitev trajna, ostaja.


Foto: EPA
Foto: EPA

V ponedeljek so oktobrske terminske pogodbe za megavatno uro zemeljskega plina z nizozemskega vozlišča TTF med trgovanjem dosegle 296,60 evra. Končale so pri 282,01 evra.

Danes okoli 15.00 je bilo treba za megavatno uro zemeljskega plina z dobavo v septembru odšteti 265,40 evra oz. 4,1 odstotka manj kot v ponedeljek, za megavatno uro z dobavo v oktobru 269,90 evra, kar pomeni padec za 3,6 odstotka, za megavatno uro z dobavo v novembru pa 273,80 evra oz. 3,2 odstotka manj kot v ponedeljek.

Ruski energetski velikan Gazprom je v petek sporočil, da bo konec avgusta za tri dni ponovno ustavil dobavo ruskega plina prek plinovoda Severni tok 1, po katerem plin pride iz Rusije v Nemčijo. Tudi tokrat je kot razlog za prekinitev navedel vzdrževalna dela. To bo še

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav