Nas čaka prisilno upokojevanje?

Silvestrski sedmi protikoronski sveženj je zaposlenim prinesel spremembe pri upokojevanju. Delodajalec bo lahko delavca, takoj ko bo izpolnil pogoje za starostno upokojitev, poslal na ZPIZ.

Ta sprememba je dvignila nemalo prahu med sindikati, ki vladi očitajo, da je zlorabila interventno zakonodajo in prvič v zgodovini samostojne države spremenila sistemski zakon o delovnih razmerjih brez dogovora s socialnimi partnerji ter s tem omogočila “prisilno upokojevanje”. Fiskalni svet celo meni, da bo ogrožena vzdržnost pokojninske blagajne. Medtem pa delodajalci spremembo podpirajo.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na vprašanje, kaj je vlado vodilo k enostranskemu ukrepu, ki, kot trdijo sindikati, omogoča prekinitev delovnega razmerja s starejšimi delavci brez utemeljenega razloga takoj ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev in s tem diskriminatorno obravnava starejše delavce, vlada odgovarja: “Vlada je ta ukrep sprejela, ker so se razmere na trgu dela začele poslabševati. In vlada je s tem želela povečati zaposljivost starejših oseb, na drugi strani pa je želela povečati zaposljivost oziroma da

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav