NEK ustavljen, koliko časa bodo odpravljali napako, še ni znano

Potem, ko se je v četrtek okoli 23. ure začela postopno zmanjševati moč reaktorja, so ob 5. 30 zjutraj NEK zaustavili. Nato so se v jedrski elektrarni lotili iskanja vzroka puščanja. Za lociranje puščanja bo potrebna hladna zaustavitev elektrarne.


Jedrska elektrarna v Krškem. Foto: BoBo
Jedrska elektrarna v Krškem. Foto: BoBo

Po zaustavitvi elektrarne in vzpostavitvi stabilnega stanja so v Neku začeli iskati mesto puščanja, ki je bilo zaznano v četrtek. “Po pregledu je bilo ugotovljeno, da bo za natančno lociranje, ob upoštevanju zagotavljanja varnih pogojev za delo, potrebna tako imenovana hladna zaustavitev elektrarne. Operativna posadka bo tako začela s postopki ohlajanja elektrarne,” so v elektrarni popoldne zapisali na spletni strani.

Po njihovih napovedih bodo po ohladitvi sistemov elektrarne v začetku prihodnjega tedna natančno locirali mesto puščanja in pripravili načrt potrebnih aktivnosti za njegovo odpravo.

Iz NEK-a so v četrtek sporočili, da je njihova operativna posadka zaznala povečano puščanje primarnega sistema znotraj zadrževalnega hrama. Zagotovili so, da puščanje ne vpliva na zaposlene, prebivalstvo in okolje ter je

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav