Nemčija lani z 2,7-odstotno rastjo BDP-ja

Nemški BDP se je lani okrepil za 2,7 odstotka, potem ko se je predlani skrčil za skoraj pet odstotkov, kaže prva ocena državnega statističnega urada Destatis.

Razvoj največjega evropskega gospodarstva so še naprej bremenile težave v dobavnih verigah in negativni učinki zaradi pandemije covida-19, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

“Nemško gospodarstvo si je po predlanskem strmem padcu uspelo opomoči, čeprav gospodarska uspešnost še ni dosegla predkrizne ravni,” je dejal predsednik statističnega urada Georg Thiel.

Leta 2020 se je nemški bruto domači proizvod (BDP) zmanjšal za 4,9 odstotka, saj se je zaradi izbruha pandemije covida-19 velik del gospodarstva za nekaj časa ustavil.

Nemčija je skromno okrevanje dosegla “kljub še vedno trajajočim pandemičnim razmeram, več oviram pri dobavah in pomanjkanju materiala,” je pojasnil Thiel.

“Zelo visoka pričakovanja, ki jih je v začetku leta 2021 imelo nemško gospodarstvo, so se le delno uresničila,” je za AFP ocenila ekonomistka Fritzi Koehler-Geib.

V prvih napovedih za leto 2021 so bile predstavljene ocene rasti, ki so se povzpele

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav