Nemška inflacija februarja 2,5-odstotna

Inflacija v Nemčiji je bila februarja v medletni primerjavi 2,5-odstotna, kar je 0,4 odstotne točke manj kot januarja in najnižje po juniju 2021. K znižanju inflacije so februarja največ prispevale nižje cene energentov in upočasnjena rast cen hrane.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rezultat, ki ga je objavil nemški statistični urad, je dobrodošla novica, ki predstavlja dobro spodbudo za začetek zniževanja obrestnih mer. Inflacija v Nemčiji se je občutno znižala že januarja, ko je v primerjavi z decembrom upadla za 0,8 odstotne točke. Tudi takrat so k znižanju največ prispevale nižje cene energije.

Zniževanje inflacije v paradnem konju evropskega gospodarstva bo po ocenah analitikov, ki jih navajata tiskovni agenciji AFP in DPA, najverjetneje spodbudilo Evropsko centralno banko (ECB), da kmalu začne zniževati obrestne mere.

Svet ECB-ja je namreč v boju proti inflaciji od julija 2022 do lanskega oktobra desetkrat zapored dvignil osrednje evrske obrestne mere, kar je bil rekordni niz zaostrovanja denarne politike. Osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja je tako zdaj pri 4,50 odstotka ter s tem najvišje od

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav