Nemško gradbeništvo ječi pod stroški

Nemška vlada je v koalicijski pogodbi obljubila graditev 400. 000 stanovanj vsako leto. Cilj je zgrešila že lani, ko je bilo zgrajenih 295. 000 stanovanj, letos jih bo še manj, po nekaterih ocenah 220. 000.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gradbena panoga je zaradi visokih stroškov in visokih obrestnih mer na posojila v najslabšem stanju od leta 2009. V prvem letošnjem četrtletju je insolventnost razglasilo 323 podjetij.

Projekti zastajajo, julija je bilo odobrenih za tretjino manj gradbenih dovoljenj kot v istem obdobju lani. Vlada je predstavila ukrepe, med drugim rekordni znesek spodbud za gradnjo socialnih stanovanj. Strokovnjaki pa pravijo, da to ne bo odpravilo vzrokov za slabo stanje.

V Nemčiji trenutno primanjkuje 700.000 stanovanj, povpraševanje strmo narašča, gradnja pa močno zastaja. Gradbeništvo sloni na posojilih, ta so predraga. Zemljišča prav tako. Gradbeni standardi se višajo in povzročajo dodatne stroške. Kako torej poceniti gradnjo? Kancler Olaf Scholz je napovedal manj birokracije pri serijski gradnji nepremičnin, da se veliko sosesk po državi postavi naenkrat, in podal prispodobo. “Predstavljajte si, da

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav