Neurja so povzročila za več kot tri milijone evrov škode na električno distribucijski infrastrukturi

Neurja, ki so pustošila po državi, so škodo povzročila na infrastrukturi elektrodistribucijskih podjetij od Primorske, Gorenjske, Ljubljane do Celja in Maribora, zaradi česar so številni uporabniki po celi državi začasno ostali brez električne energije.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot ocenjujejo na gospodarsko interesnem združenju za distribucijo električne energije, povzročena škoda na infrastrukturi vseh petih elektropodjetij znaša najmanj tri milijone evrov. Pristojni so ob julijskih neurjih ponovili pozive, da slovensko električno omrežje potrebuje modernizacijo oziroma sistemski vir za njeno financiranje.

Prav na vseh petih območij elektrodistribucijskih podjetij so se ob neurjih soočili s škodo. Najpogosteje so drevesa, ki jih je podiral veter, potrgala električne žice, je povedal predsednik Gospodarsko interesnega združenja za distribucijo električne energije Uroš Blažica.

Škodo sicer še ocenjujemo. Gre predvsem za poškodbe, ki so nastajale na daljnovodih ter transformatorskih postajah. Ocenjujemo pa, da je škode tam nekaj čez tri, mogoče tudi kaj več milijonov evrov. Govorim za vseh pet distribucijskih podjetij,” je ocenil.

Nastalo škodo bodo pokrili iz tekočega poslovanja in zavarovanj, pojasnjuje Blažica, a

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav