Ob močnem decembrskem padcu industrijska proizvodnja lani nazadovala za 5,3 odstotka

Industrijska proizvodnja je lani nazadovala za 5,3 odstotka, je objavil statistični urad. K temu je po nekoliko ugodnejših jesenskih gibanjih prispeval močan decembrski padec.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Proizvodnja je lani nazadovala po vseh glavnih skupinah dejavnosti. V predelovalnih dejavnostih je bil padec 4,1-odstoten, v rudarstvu 15,7-odstoten, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro pa 31,9-odstoten.

Po namenskih skupinah je bilo letno zmanjšanje največje pri proizvodih za vmesno rabo, to je 10,3-odstotno. Pri proizvodih za široko porabo je bil padec 3,5-odstoten, pri proizvodih za investicije pa so statistiki zaznali 2,8-odstotno rast.

Bolj pozitiven je podatek, da se je lani povečala, za 0,6 odstotka, zgolj proizvodnja visokotehnološko zahtevnih izdelkov, medtem ko je v vseh drugih kategorijah izdelkov po tehnološki zahtevnosti proizvodnja nazadovala, najbolj, to je za 6,7 odstotka, prav pri najmanj tehnološko zahtevnih izdelkih.

Samo decembra je bila proizvodnja v rudarstvu glede na november nižja za 3,3 odstotka, v predelovalnih dejavnostih za 3,0

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav