Ob novem skrčenju ameriškega gospodarstva narašča strah pred recesijo

Gospodarstvo ZDA se je v drugem četrtletju skrčilo, in sicer na letno prilagojeni ravni za 0,9 odstotka, je sporočilo ministrstvo za trgovino. Ker gre za drugo zaporedno skrčenje ameriškega BDP-ja, se poglablja strah pred recesijo.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Potem ko se je ameriški BDP v prvih treh mesecih letošnjega leta skrčil za 1,6 odstotka, kar je bilo prvo zmanjšanje po drugem četrtletju 2020, se je v drugih treh mesecih še za dodatnega 0,9 odstotka. Padec BDP-ja je odraz zmanjšanja naložb in javne porabe.

Bloombergovi analitiki so sicer pričakovali, da se bo ameriško gospodarstvo na letno prilagojeni ravni v četrtletju, ki se je končalo konec junija, okrepilo za 0,4 odstotka.

Ameriško gospodarstvo je tako vstopilo v tehnično recesijo, saj je imelo dvakrat zapored krčenje gospodarske dejavnosti. Bela hiša sicer trenutnega gospodarskega stanja ne želi imenovati recesija, bo pa gospodarska slika veliko vlogo igrala pri vmesnih volitvah.

Letno prilagojena raven pomeni, kakšen bi bil rezultat za celotno leto, če bi bila gospodarska dinamika enaka vsa štiri trimesečja.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav