Opozorila rudarjev: Da bi si lahko privoščili energijo, ki jo proizvajamo, moramo varčevati

V Sindikatu delavcev rudarstva in energetike pred prvim pogajalskim srečanjem za tarifni del panožne kolektivne pogodbe pričakujejo, da bo ta sledil vsem podražitvam, tudi energentov. Plače rudarjev Premogovnika Velenje so namreč od leta 2019 zamrznjene.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

V pogajanjih za tarifni del, ki potekajo v prostorih Premogovnika Velenje, v Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) vidijo priložnost, “da se ublažijo škodljive posledice zamrznjenih plač oziroma dogovora, ki ga je reprezentativni sindikat podpisal s poslovodstvom Premogovnika Velenje”. Po tem dogovoru se plače zaposlenih namreč od leta 2019 ne usklajujejo z rastjo življenjskih stroškov.

“Od leta 2019, ko je bil ta – nam nerazumljiv in za delavce škodljiv – dogovor podpisan, so se po naših ocenah plače knapov realno znižale za vsaj 15 odstotkov, če poleg inflacije upoštevamo tudi rast vseh življenjskih stroškov. Samo hrana in ogrevanje sta se v zadnjih mesecih podražila za najmanj 20 odstotkov,” so opozorili v SDRES-u, kjer poudarjajo, da ne morejo privoliti v varčevanje na njihov račun.

Kot opozarjajo v

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav