OZS pozdravlja predlog zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pozdravljajo odločitev vlade, ki je v četrtek sprejela predlog zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva.

Kot so danes zapisali v sporočilu za javnost, gre za pomemben mejnik, saj so si za zakonsko ureditev področja rokodelstva prizadevali 20 let.

Kot je po navedbah zbornice poudaril predsednik sekcije za domačo in umetnostno obrt Jernej Bortolato, so z opredelitvijo rokodelstva in rokodelskih znanj dobili tudi podlago za urejanje preostale področne zakonodaje te obrtne dejavnosti.

V Sloveniji je registriranih približno 400 rokodelcev, kar po navedbah zbornice pomeni, da gre za izumirajočo obrt. “Zato je še toliko bolj pomembno, da zagotovimo ustrezen prenos znanj na mlajše generacije in izboljšamo pogoje dela rokodelcev, saj bomo le tako lahko ohranili ta segment naše kulturne dediščine,” so poudarili.

Pri pripravi predloga zakona, katerega namen je ohranjanje in razvoj rokodelskih znanj, spretnosti in veščin ter varstvo kulturne dediščine, je sodeloval tudi OZS. Poleg njega ter ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport so bili po navedbah ministrstva vključeni še rokodelski centri, Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije, Zveza

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav