Paravan: Morebitna podpora na referendumu še ne pomeni “bianco menice” za izgradnjo Jeka 2

Direktor Gen energije Dejan Paravan je zagotovil, da bo do referenduma o Jeku 2 znanih nekaj več podrobnosti o projektu, a da tudi morebitni pozitivni izid referenduma ne pomeni “bianco menice” za izgradnjo nove jedrske elektrarne.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dejan Paravan je na rednem mesečnem srečanju z novinarji predstavil trenutne aktivnosti, ki jih Gen energija izvaja za pripravo dokončne odločitve glede projekta JEK 2. Dejal je, da bo do novembra, ko je predviden posvetovalni referendum o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne, znanih več informacij.

Paravan je spomnil, da je trenutno v ožjem izboru osem možnih različic reaktorja. “Povedali bomo približno ceno, okvirno časovnico, povedali bomo tudi nabor možnih in dobaviteljev in predstavili dizajne, ki so potencialni za izgradnjo.” Doslej je znano, da je v ožjem izboru osem reaktorjev moči od 1000 do 2400 megavatov, ki jih ponujajo trije potencialnimi dobavitelji: francoski EDF, ameriški Westinghouse, katerega tehnologija je v obstoječi krški nuklearki, ter korejski KHNP.

Dokler ne bo znana velikost reaktorja in njegov dobavitelj bo sicer

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav