Plinovod med Slovenijo in Madžarsko naj bi bil primeren tudi za vodik

Slovensko ministrstvo za okolje je razgrnilo številne podrobnosti o načrtovani plinovodni povezavi z Madžarsko. Vrednost investicije na slovenski strani bo predvidoma 121 milijonov evrov, plinovod bo primeren tudi za prenos vodika.


Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je za Slovensko tiskovno agencijo potrdilo skorajšnji podpis memoranduma, s katerim bosta Slovenija in Madžarska dorekli značilnosti plinovodne povezave med državama.

Kot so pojasnili na ministrstvu, je besedilo političnega memoranduma, ki poleg tehničnih karakteristik plinovoda vsebuje tudi temelje prihodnjega sporazuma o solidarnostni oskrbi s plinom, usklajeno, treba pa se je dogovoriti še glede izvedbe podpisa. Ob tem so potrdili informacijo, da bo memorandum podpisan oktobra v Budimpešti.

Slovensko stran v pogovorih o vsebini dokumenta zastopa ministrstvo za okolje, podnebje in energijo v sodelovanju z ministrstvom za zunanje in evropske zadeve, madžarsko pa ministrstvo za energijo ter ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino.

Morda bo kompresorska postaja tudi na slovenski strani

Na vprašanje o zmogljivosti plinovoda

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav