Po kmetijstvu in gozdarstvu, želi ministrstvo za delo sezonsko delo uvesti v turizmu in gostinstvu

Ministrstvo za delo je v javno obravnavo poslalo predlog novele o zaposlovanju tujcev, ki med drugim zaradi težav pri zaposlovanju ustreznega kadra, predvsem poleti in pozimi, uvaja sezonsko delo tujcev v turizmu in gostinstvu.


Foto: EPA
Foto: EPA

Predlagana novela zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki je objavljena na spletni strani E-demokracija, v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo o pogojih za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav z namenom visokokvalificirane zaposlitve.

Napovedanih je več novosti. Za visokokvalificirano zaposlitev bi morali imeti pogodbo o zaposlitvi za najmanj šest mesecev, medtem ko jo imajo po veljavni zakonodaji za najmanj eno leto.

Še naprej bi morali izpolnjevati pogoje za opravljanje reguliranih poklicev, pri nereguliranih poklicih pa bi morali izkazati visoke poklicne kvalifikacije. Pri poklicih informativno-komunikacijske tehnologije bi lahko modro karto EU-ja pridobili tudi, če ne bi imeli formalne izobrazbe.

Visoko poklicno usposobljenost bi izkazali z najmanj tremi leti ustreznih delovnih izkušenj v zadnjih sedmih letih, delovne izkušnje pa bi morale biti primerljive z visokošolskimi kvalifikacijami.

Predlog ureja tudi

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav