Po Umarju je konec leta 2023 kazalo na izboljšanje gospodarskih kazalnikov

Večina razpoložljivih gospodarskih kazalnikov za Slovenijo se je ob koncu leta 2023 izboljšala, ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Še vedno sicer ostajajo pod ravnjo, izjema so gradbeništvo in nekateri segmenti porabe.


 Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vrednosti kazalnikov konkurenčnosti so se v zadnjem četrtletju 2023 po daljšem obdobju negativnih gibanj nekoliko izboljšale, še vedno pa Umar opaža neugoden cenovnokonkurenčni položaj slovenskih izvoznikov. Blagovna menjava se je po dveh mesecih rasti novembra znova zmanjšala, v 11 mesecih je bil realni izvoz medletno nižji za 7,1 odstotka, realni uvoz pa za 7,5 odstotka.

Slovenski izvozni tržni delež na trgu EU-ja se je v tretjem četrtletju medletno nadalje okrepil, a je bil še vedno pod ravnjo pred začetkom energetske krize.

Proizvodnja predelovalnih dejavnosti se od septembra krepi v vseh skupinah panog po tehnološki zahtevnosti, a je bila v 11 mesecih leta 2023 še vedno medletno nižja za 3,2 odstotka. Ob tem je učinek visokih cen energentov, ki je imel največji vpliv na energetsko intenzivne

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav