Pomorski piloti premagali državo

Nekdanji zaposleni v zasebnem podjetju Piloti Koper, ki so tožili novo državno podjetje za pilotažo KOOP, ker jih to ni hotelo prevzeti od starega delodajalca, je pravnomočno uspelo v vseh svojih zahtevah.


Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Višje delovno sodišče je pritrdilo peterici nekdanjih zaposlenih v podjetju Piloti Koper. Trdili so, da je šlo pri novem državnem podjetju KOOP zgolj za prevzem in prenos dejavnosti pomorske pilotaže, zato bi moralo prevzeti tudi delavce. Podjetje KOOP pa je nasprotno trdilo, da so pilotažo zagnali na novo in zato zaposlenih niso bili dolžni prevzeti.

Pritožbeno sodišče soglaša, da v smislu evropske direktive o približevanju zakonodaje držav članic v zvezi z ohranjanjem pravic delavcev v primeru prenosa podjetij, ugotovljeni toženčev prevzem dejavnosti in občutnega dela delovne sile predstavlja prenos gospodarske enote, ki je pri tožencu ohranila svojo identiteto. Ker toženec učinkov spremembe delodajalca tožnikom ne priznava, jih ti utemeljeno utožujejo v tem sporu,” je razsodilo višje delovno sodišče.

Prenos, ne nova

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav