Povpraševanje po kadrih je še vedno živahno, delodajalci jih vedno več iščejo v Severni Makedoniji

Za iskalce zaposlitve je bilo to leto kljub negotovosti na trgu dela in ohlajanju nemškega gospodarstva še vedno ugodno. Z izjemo energetsko intenzivnih podjetij, ki delavce napotujejo na čakanje, je v drugih panogah še vedno povpraševanje po kadrih.


Foto: EPA
Foto: EPA

Delodajalci jih iščejo v tujini, vedno več tudi v Severni Makedoniji. Memorandum o zaposlovanju med državama je podpisan, pričakuje se le še podpis sporazuma, poroča novinarka Radia Slovenija Urška Valjavec.

Analiza zavoda za zaposlovanje za leto 2023 kaže na umirjeno padanje brezposelnosti. 4,1-odstotna anketna brezposelnost Slovenijo na evropski lestvici uvršča na visoko šesto mesto. Kot pojasnjuje v. d. direktorica zavoda za zaposlovanje Metka Barbo Škerbinc, sta pred nami na primer Malta in Poljska z 2,5-odstotno oziroma 2,8-odstotno anketno brezposelnostjo, na repu pa je Španija z 11-odstotno stopnjo brezposelnosti.

Tuji delavci v Sloveniji predstavljajo okoli 14 odstotkov delovne sile. Večina jih dela v gradbeništvu, gostinstvu, zdravstvu in prevozništvu.

Sorodna novica Število brezposelnih novembra skoraj nespremenjeno

Za izboljšanje produktivnosti

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav