Povprečna vrednost razširjene košarice osnovnih živil nižja, a prihaja tudi do manipulacij trgovcev

V zadnjem popisu razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil je povprečna vrednost najcenejše košarice dosegla 51,96 evra, kar je za štiri evre manj kot v prejšnjem popisu. Na ministrstvu ob tem zaznavajo primere zniževanja cen samo za namene popisov.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Gre za drugi popis razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil pri šestih trgovcih, ki jo sestavljajo pršut, piščančje hrenovke, kuhan pršut, panceta ali sušena slanina, piščančje meso, goveje meso, sir gauda (poltrdi polnomastni sir), mocarela, sveže mleko, trajno polnomastno mleko, trajno polposneto mleko, kisla smetana, jogurt, jajca, beli kruh, polbeli kruh, bageta, kajzerica, žemlja, krompir, jabolka, korenje, banane, čebula, limone, sončnično olje, oljčno olje in maslo.

Popis, ki so ga opravili 4. julija, je pokazal, da se je povprečna vrednost najcenejše košarice v primerjavi s prejšnjim popisom znižala za 4,06 evra oziroma približno osem odstotkov in tokrat znaša 51,96 evra, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Najcenejšo razširjeno košarico je tokrat imel Lidl

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav