Pri nakupu svežega mesa bo od novembra zagotovljena sledljivost količin mesa slovenskega izvora

Tako kupci kot kmetje že vrsto let sumijo, da se prodajo večje količine mesa z oznako slovenskega izvora, kot jih vzredijo na slovenskih kmetijah. Temu naj bi naredila konec uvedba masnih bilanc, nadzor spremljanja količin nepredpakiranega mesa po izvoru.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ob določitvi nedavno sprejetega pravilnika to pomeni, da bo od 31. oktobra pri nakupu svežega mesa zagotovljena sledljivost količin mesa slovenskega izvora od kmeta do izdanega računa kupcem v maloprodaji. Uvedba masnih bilanc, torej količinska sledljivost, ki bo pomenila konec potvarjanja izvora mesa, je bila tudi ena od protestnih zahtev kmetov.

Pravilnik določa, da morajo trgovci pri svežem mesu slovenskega izvora s 1. novembrom letos v maloprodaji na računu to označiti z oznako SI – slovensko poreklo pomeni, da je država rojstva, reje in država zakola ter v primeru govejega mesa tudi država razseka Slovenija.

Zadružna zveza Slovenije je za svoje člane v tem tednu že pripravila izobraževanja. “Želimo doseči, da bo kmet pošteno plačan, potrošnik pa informiran, kaj kupuje, kaj je,” je dejal predsednik Zadružne zveze

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav