Prireditve izven Slovenije MAREC – APRIL 2008

ZDA

ClevelandSlovenia:

24. 3. ob 18.30 – Predavanje o bioetiki – "Kloniranje in poskusi na človeških celicah – predavanje dr. Urha Grošlja, podoktorskega studenta bioetike na Keys Western Univerzi; v organizaciji Generalnega konzulata RS in Združenja slovenskih poslovnežev in strokovnjakov v Clevelandu; Slovenska dvorana v prostorih župnije Marije Vnebovzete.

 

19. 4. – Korotan koncert (Slovenian National Home, Ohio)

26. 4. -Slamnati vdovec (Annual Spring Frolic – Slovenian Society Home, Ohio)

ClevelandSlovenia.com – http://www.clevelandslovenian.com/

 

Slovenian American Club –

Slovenska palma (Miami, Florida):

http://www.slovenskapalma.org/

 

Slovenski kulturni center/Katoliški center Lemont Illinois:

29. 3. – Turnir taroka (registracija od 12.30 naprej, začetek igre ob 13.00 uri v Slovenskem katoliškem centru)

30. 3. ob 13.00 uri – Letni občni zbor

 

 

 

AVSTRALIJA

 

Slovensko društvo Adelaide:

25. 4. – Balinanje

16. 4. – Dan sončnic

Slovensko društvo Adelaide izdaja vsak tretji mesec časopis Slovenia South Australia.

 

Panthers – Triglav

St John’s Park Sydney:

– TAI CHI proti artritisu vsak ponedeljek ob 10.00

– vsako sredo ob 12.30 balinanje; vabljeni tudi začetniki

 

Slovensko-avstralsko društvo Planinka, Cornubia, Queensland:

Društvo Planinka v Brisbanu je odslej odprto le prvo nedeljo v mesecu za redne mesečne piknike in srečanja ter ob posebnih priložnostih in obiskih.

C31-Community Television Melbourne, Viktorija: vsako sredo ob 13.00 – Slovenia on TV Melbourne

Organizacija: Slovenian Media House Sydney (program sponzorirajo: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Potovalna agencija Beyond Slovenia in Veleposlaništvo RS v Canberri)

 

Državni radio SBS (Special Broadcasting Service) v Avstraliji:

slovenske oddaje vsako nedeljo in torek od 8.00 do 9.00

 

Radio 5EBI FM, Adelaide, Južna Avstralija: oddaja v slovenskem jeziku ob sredah od 19.00 do 19.30 in ob nedeljah od 14.00 do 14.30

 

Radio 4 EB Queensland: oddaja v slovenskem jeziku vsako soboto od 18.00 do 19.00

 

Internetne strani avstralskih Slovencev

– http://www.glasslovenije.com.au

– http://www.slovenianbusiness.com.au

– http://www.thezaurus.com/

 

 

 

 

AVSTRIJA

 

Slovenski kulturni center Korotan, Albertgasse 48, 8.,Dunaj:
14. 3. ob 19. uri – Slavnostni koncert ob 25-letnici Tamburaškega ansambla FERMATA; sledi odprtje prodajne razstave: Martina Traunig: tiffany-izdelki in predstavitev knjige: Stanko Wakounig: "Kotiček topla domačije"

SKD Mura Rankweil:

15. 3. ob 19.00 – 30. letnica delovanja Slovenskega Kulturnega društva Mura; Vinomnasal Rankweil

Krščanska kulturna zveza Celovec:

od 25. 3. do 5. 4. – Rožanska kulturna vigred

 

 

 

 

SLOVENSKA DRUŠTVA V ŠVICI, LIECHTENSTEINU in na PREDARLŠKEM

 

SD Kulturni most Švica-Slovenija Bern:

od 20. 4. do 26. 4. – Gostovanje šolskega pevskega zbora (75 otrok iz Kamnice pri Mariboru v Oberdiessbachu v sklopu kulturne zamenjave šolskih zborov SLO-CH)

 

SD Slovenija Ruti/ZH:

12. 4. ob 18.00 – Materinski dan (Ruti-Tann, cerkveni prostori)

 

Skupnost učiteljev:

12. 4. – Nastop učencev na mednarodni prireditvi v FL (Vaduz/FL)

 

 

 

MADŽARSKA

Zveza Slovencev na Madžarskem:

18. 3. – Lutkovno gledališče s sodelovanjem Lutkovne skupine Kurja Lojtra iz Svete Trojice; Kulturni dom v Števanovcih in na Gornjem Seniku.

24. 3. – Premiera predstave avtorja in režiserja Lacija Kovača Demokracija v izvedbi gledališke skupine Veseli pajdaši ZSM Števanovci; Kulturni dom v Števanovcih.

11. 4. – Enodnevna ekskurzija v Prekmurje sodelujočih učencev in učiteljic na raznih tekmovanjih v slovenščini v šolskem letu 2007/2008.

20. 4. – Revija porabskih otroških amaterskih skupin; Kulturni dom v Sakalovcih.

 

 

NEMČIJA

 

Triglav Reutlingen e.V.:

11. 4. – 13. 4. – 13. posvet predstavnikov slovenskih društev, katoliških misij, učiteljev, socialnih delavcev in slovenskih folklornih skupin v Nemčiji; v sodelovanju z Koordinacijskim odborom slovenskih društev južne Nemčije, kulturnega društva Slovenija Sttutgart, katoliške misije Sttutgart ter Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu; Bad Urach

 

SKUD Triglav e.v. Stuttgart:

25. 4. – Gospodarska predstavitev Slovenije

 

Slovenski zvon Krefeld:

3. 5. ob 15.00 – 13. srečanje pevskih zborov Zahodne Evrope; Cerkev svete Gertrude, Essen

13. Srečanje slovenskih pevskih zborov Zahodne Evrope

 

Po prvi svetovni vojni so se v rudarska področja Nizozemske, Belgije, Francije in Vestfalije začeli množično priseljevati Slovenci. Med pionirje slovenskega kulturnega življenja v teh deželah sodijo slovenski katoliški duhovniki, ki so bili pobudniki za ustanovitev tako društev kot pevskih zborov.

Prvo slovensko društvo je bilo ustanovljeno leta 1926 v Aumetzu v Franciji in pozneje leta 1930 v Herlenu na Nizozemskem. Že leta 1930 je živelo v Limburgu 4000 Slovencev.

Prvo srečanje Slovenskih pevskih zborov Zahodne Evrope je bilo leta 1972 v Aumetzu v Franciji. »Drugo srečanje« je bilo leto pozneje v Merlenbachu v Franciji, nato pa je sledil dolgoletni premor. Pevska srečanja so se obnovila leta 1984, ko je 55. obletnico obstoja praznoval pevski zbor Zvon iz Herlena. Od takrat naprej se srečanja, katerih organizatorji se menjujejo, vrstijo v zaporedju dveh let. Letošnjo organizacijo je prevzelo slovensko društvo Slovenski zvon iz Krefelda.

13. Srečanje slovenskih pevskih zborov Zahodne Evrope z motom »Še gori ljubezen« bo v soboto, 3. maja 2008, ob 15.00 v cerkvi Svete Gertrude v Essnu. Pokroviteljica letošnjega festivala je Dragoljuba Benčina, veleposlanica RS v Zvezni republiki Nemčiji, finančno pa je prireditev podprl Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Nastopilo bo šest pevskih zborov in okrog 200 pevcev. Letos bo prvič sodeloval mešani pevski zbor Dr. Frančišek Lampe iz Črnega Vrha.

Vsi pevski zbori so zelo povezani s Slovenijo, kjer tudi redno gostujejo in nastopajo. Med pevovodji so priznani glasbeniki ter skladatelji številnih cerkvenih in posvetnih pesmi. V mestih, kjer živijo, redno sodelujejo tako na slovenskih kulturnih prireditvah kot na prireditvah mest. Večina pevcev je rojena v tujini. Sedaj živi v Zahodni Evropi že četrta generacija Slovencev.

Vsi skupaj se trudijo v želji po širjenju in ohranjanju slovenskega zborovskega petja in v prenašanju slovenske narodne identitete na bodoče rodove.

 

Dušan Čegovnik

 

Podobne teme: