Prisilno upokojevanje ali zgolj solidarnostni, medgeneracijski ukrep?

Poslanci na odboru DZ-ja za finance bodo v ponedeljek obravnavali sedmi protikoronski zakonski sveženj. Med predlogi je tudi prenehanje delovnega razmerja zaposlenemu, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev. Takih delavcev je okoli 14 tisoč.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovenija je že tako na repu evropskih držav po delovni aktivnosti prebivalstva nad 65 let. Vladni ukrep prenehanja delovnega razmerja, ko delavec izpolni 40 let delovne dobe in 60 let starosti ali pa 15 let delovne dobe in 65 let starosti, bi finančno sliko še poslabšal, opozarjajo na fiskalnem svetu.

Gre za ukrep, ki strukturno poslabšuje položaj javnih financ. Za dolgoročno vzdržnost javnih financ je ob teh demografskih gibanjih in podaljševanju življenjske dobe prebivalstva nujno, da so ljudje aktivni dalj časa,” je opozoril Davorin Kračun, predsednik fiskalnega sveta.

Prekinitev delovnega razmerja ne bo samodejna, ob soglasju delodajalca bo delavec lahko delal še naprej, pa opozarja predlagatelj ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Mi menimo, da je to neki solidarnostni ukrep, medgeneracijski ukrep in da se bodo sprostila delovna

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav