Proračunski primanjkljaj ZDA kar 3100 milijard dolarjev

Proračunski primanjkljaj ZDA je v letošnjem proračunskem letu dosegel rekordnih 3100 milijard dolarjev, kar je večinoma posledica pandemije oziroma ukrepov za blažitev njenih posledic. Javni dolg se je medtem povečal na 26. 900 milijard dolarjev.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Proračunski primanjkljaj zvezne vlade ZDA bi tudi brez letošnje pandemije presegel 1000 milijard dolarjev, čeprav je obdobje do februarja letos veljalo za čas blaginje in gospodarskega razcveta.

Ministrstvo za finance ZDA je obenem sporočilo, da se je javni dolg ZDA povečal na 26.900 milijard dolarjev, s čimer je presegel vrednost bruto domačega proizvoda (BDP) v istem letu. Po zadnjih podatkih je celoten BDP ZDA v drugem četrtletju na letni ravni znašal 20.000 milijard dolarjev.

Drugega finančnega svežnja pred volitvami verjetno ne bo

Primanjkljaj je močno narasel po ukrepih proti veliki finančni krizi in depresiji leta 2009, nato pa se je iz leta v leto zmanjševal, dokler republikanci in predsednik ZDA Donald Trump konec leta 2017 niso sprejeli velikih davčnih olajšav. Primanjkljaj je potem začel spet naraščati.

Finančni minister ZDA Steven

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav