Rast BDP na nacionalni ravni, najvišja v obalno-kraški in gorenjski regiji

Bruto domači proizvod (BDP), ki se je lani na nacionalni ravni nominalno okrepil za 9,1 odstotka, realno pa za 2,5 odstotka, je z regionalnega vidika najhitreje rasel v obalno-kraški in gorenjski regiji, najpočasneje pa v jugovzhodni Sloveniji in Posavju.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Med regijami so še vedno občutne razlike v razvitosti, ki pa so se lani nekoliko zmanjšale. BDP v 2022 je po letni oceni statističnega urada ocenjen na 57,04 milijarde evrov. Na kohezijsko regijo Vzhodna Slovenija je odpadlo 24,17 milijarde evrov, na Zahodno Slovenijo pa nekaj nad 32,86 milijarde evrov, je ta teden objavil statistični urad.

Od statističnih regij je še naprej izrazito izstopala osrednjeslovenska regija, kjer so ustvarili 21,93 milijarde evrov BDP, v vseh ostalih regijah so številke bistveno nižje. Še najbližje sta bili podravska (7,23 milijarde evrov) in savinjska regija (6,20 milijarde evrov).

Najbolj je medtem BDP zrasel v obalno-kraški regiji (za 6,8 odstotka na 3,09 milijarde evrov), sledili sta gorenjska (za 15,0 odstotka na skoraj pet milijard evrov) in goriška (za 10,2 odstotka na 2,85 milijarde

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav