Rekordno varčevanje gospodinjstev v letu 2020, privarčevana skoraj četrtina razpoložljivega dohodka

Stopnja varčevanja gospodinjstev v Sloveniji (delež bruto varčevanja v bruto razpoložljivem dohodku) je bila lani z 22,6 odstotka rekordno visoka, so statistiki sporočili ob dnevu varčevanja.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Svetovni dan varčevanja, ki ga vsako leto obeležujemo 31. oktobra, je namenjen promociji varčevanja in ozaveščanju javnosti o pomembnosti varčevanja za sodobna gospodarstva in za posameznike.

31. oktober je bil za svetovni dan varčevanja določen na prvem mednarodnem kongresu hranilnic v Milanu v Italiji leta 1924. Na njem se je zbralo 354 predstavnikov približno 7000 hranilnic in njihovih podružnic iz 27 držav.

Glavni cilj kongresa je bil spodbuditi prebivalstvo k varčevanju, zlasti v obliki vlog na računih v bankah in hranilnicah. Danes ta dan zaznamujemo v 80 državah, navaja statistični urad.

Rekordno varčevanje

Stopnja varčevanja gospodinjstev v Sloveniji (delež bruto varčevanja v bruto razpoložljivem dohodku) je bila lani z 22,6 odstotka rekordno visoka. Dolgoročno povprečje od leta 2008 do 2020 znaša 13,4 odstotka, so pred nekaj dnevi predstavili statistiki.

Po

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav