Scholz vse v državi pozval k sklenitvi pakta za Nemčijo za nujne in hitre reforme

Nemški inštituti Nemčiji po zadnjih, znova slabših podatkih o industrijski proizvodnji, nepreklicno napovedujejo krčenje bruto domačega proizvoda v letošnjem letu. Vprašanje je le, ali bo rast znašala minus 0,3 ali minus 0,5 odstotka.


Olaf Scholz. Foto: Reuters
Olaf Scholz. Foto: Reuters

Kancler Olaf Scholz je zato vladno koalicijo, dežele in največjo opozicijsko stranko pozval k sklenitvi pakta za Nemčijo, ki naj bi pomenil pripravljenost na hitre in nujne reforme, zlasti pri odpravljanju birokratskih ovir in pospešitvi vlaganj v obnovljive vire energije.

V Nemčiji vlada občutek, da so se težave nagrmadile čez noč. Vendar podrobnejši pogled pokaže, da so tam dlje časa: staranje prebivalstva, drugačen odnos do dela, pomanjkanje delavcev, nezadovoljstvo z dajatvami in na drugi strani napoved večjih obdavčitev, živce parajoči birokratski postopki, slaba odzivnost uradov, dolgotrajno pridobivanje dovoljenj.

Epidemija in vojna v Ukrajini sta vse to le pospešili. Zato je kancler pozval k paktu za Nemčijo – da ukrotijo birokratsko pošast in odpravijo vsaj zaostanek v digitalizaciji in dovoljenjih.

Profesor Jorg Rocholl vodi

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav