SDS in NSi vložila zahtevo za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini

Poslanski skupini SDS-a in NSi-ja sta vložili zahtevo za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini, so sporočili iz SDS-a. Poslanci sodišču predlagajo, naj zahtevo obravnava absolutno prednostno in da naj zadrži izvajanje novele.


 Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poslance je k vložitvi zahteve v sredo pozvalo več gospodarskih in kmetijskih organizacij z argumentom, da novela v obdobju negotovosti in rastoče inflacije prinaša nerazumno ostro davčno politiko do delovno aktivnih.

Katere spremembe prinaša novela zakona o dohodnini?

DZ je novelo zakona o dohodnini sprejel 9. decembra. Z njo se odpravlja načrtovano postopno zviševanje splošne olajšave do leta 2025 ter odpravlja nekatere razbremenitve, potrjene spomladi v času prejšnjega sklica parlamenta. Poleg tega se zvišuje skupni dohodek, od katerega se poleg splošne olajšave prizna tudi dodatna splošna olajšava, uvaja nova olajšava za mlade ter zaostruje davčna obravnava samostojnih podjetnikov.

Novela zakona prinaša nižjo splošno davčno olajšavo, so opozorili podpisniki poziva poslancem. Zvišuje se obdavčitev samostojnih podjetnikov in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter bistveno poslabšuje

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav