Sindikalne centrale ostro proti kakršnikoli zamisli o zamrznitvi minimalne plače

Sindikalne centrale so na DZ naslovile poziv, v katerem ostro nasprotujejo kakršnikoli zamisli o zamrznitvi minimalne plače. Pobude, da se minimalna plača začasno zamrzne, je v zadnjem času slišati predvsem od delodajalskih organizacij.


Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Kot poudarjajo, bo z januarjem 2021 minimalna plača prvič določena v višini, ki za 20 odstotkov presega minimalne življenjske stroške in posledično omogoča dostojnejše življenje. V primeru zamrznitve napovedujejo referendum.

Kot so poudarili v reprezentativnih sindikalnih centralah, članicah Ekonomsko-socialnega sveta, bo višina minimalne plače s predvidenim zvišanjem v celoti sledila smernicam EU-ja na področju minimalne plače, katerih osnovni namen je preprečevati revščino med zaposlenimi in zagotavljati pogoje za dostojno življenje.

“Gre za zadnji korak v procesu, ki smo ga začele reprezentativne sindikalne centrale leta 2015, ko smo s podpisi volivcev v zakonodajni postopek vložile predlog zakona o minimalni plači, s katerim so bili iz minimalne plače izločeni nekateri dodatki za manj ugoden delovni čas. Brez glasu proti ste zakon pred dvema letoma sprejeli prav poslanci,

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav