Sindikati: Zniževanje dodatkov zaradi minimalne plače je nezakonito

Bliža se 1. januar, ko bo minimalna plača višja, iz nje pa bodo izvzeti tudi vsi dodatki. Sindikati delavce pozivajo, naj pozorno spremljajo plačilne liste in opozorijo na morebitne kršitve, ob tem pa ne privolijo v znižanje dodatkov.


Predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič. Foto: BoBo

Minimalna plača se bo z januarjem zvišala na 940 evrov bruto, iz njene definicije pa bodo izvzeti tudi vsi dodatki, ki se bodo tako morali prišteti k polni minimalni plači. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) delavce ob tem pozivajo, naj bodo pozorni na decembrsko in januarsko dogajanje v podjetju ter februarsko plačilno listo za januarsko plačo. “Vsakdo naj preveri, ali je najnižja izplačana plača res minimalna plača in ali so iz nje izvzeti vsi dodatki,” je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pozvala predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič.

Poudarila je, da pravice delavcev v kolektivnih pogodbah podjetij ne morejo in ne smejo biti določene slabše kot v kolektivni pogodbi dejavnosti. V zvezi vse zaposlene pozivajo, naj na ravni podjetij ne privolijo v nižanje različnih dodatkov

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav