Skrčflacija in skimpflacija: Se poleg količine spreminja tudi kakovost živil?

Proizvajalci predvsem v času inflacije uporabljajo številne potrošniku neprijazne prakse, s katerimi prikrito zvišujejo ceno izdelkom, manjšajo količino ali pa celo zamenjujejo eno sestavino z drugo. Vse to na način, ki ga potrošnik težje opazi.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Proizvajalci izdelkov že dalj časa uporabljajo prikrite načine podražitev. Eden od teh je skrčflacija. V času inflacije pogosto prikrito dvigujejo ceno izdelkom tako, da zmanjšajo njihovo količino. To pomeni, da je v embalaži, ki so je kupci navajeni, manjša količina izdelka, ki pa se prodaja za isto ceno kot prej. Prvo zaznano krčenje izdelkov sega v leto 2016, ko je proizvajalec znamenite čokolade Toblerone, Mondelez International zmanjšal maso izdelka tako, da je povečal razmik med čokoladnimi trikotniki, kar je pomenilo, da je bilo v izdelku 10 odstotkov manj čokolade kot prej.

Ne le količina, pod vprašajem je tudi kakovost

Ob skrčflaciji se je začela pojavljati tudi skimpflacija, ki izhaja iz angleške besede “skimp” (skoparjenje), pomeni pa spremembo sestave izdelkov in s tem lahko tudi zmanjševanje njihove kakovosti. Eden

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav