Vgradnja plinskih kotlov v novih stanovanjskih stavbah bo prepovedana. Ali je elektrika alternativa?

Zahteve Bruslja po razogljičenju in dejstvo, da so cene plina spremenljive, prav tako njegova dostopnost, so razlogi, da je v predlogu energetskega zakona predviden postopen prehod s plina za ogrevanje na druge energente, vsaj za individualne odjemalce.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

V stanovanjskih stavbah, za katere bo vloga za izdajo gradbenega dovoljenja izdana po 1. juliju letos, tako ne bosta več mogoča projektiranje in vgradnja kotla na zemeljski plin ali utekočinjen naftni plin. Prav tako bosta omejeni podeljevanje novih koncesij in podaljševanje obstoječih.

Trenutno drži, da je plinski kotel poceni, in razmeroma poceni je tudi sam energent, a to ne bo vselej tako, pravi direktor direktorata za energijo na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Hinko Šolinc: “Ampak da zaščitimo te odjemalce pred napačno odločitvijo, ker vemo, da bo plin vedno dražji in da ga tudi ne bo dovolj, zato ta prepoved na nove peči.”

Kar zadeva postopno nepodaljševanje koncesij distributerjem, se številne iztečejo šele po letu 2040, pravi državna sekretarka na ministrstvu Tina Seršen.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav