Slovenija: Izključni coni v Jadranu ne smeta prejudicirati slovenskih pravic

Na prvem tristranskem srečanju Slovenije, Hrvaške in Italije na delovni ravni o sodelovanju v Jadranskem morju je slovenska delegacija opozorila na pravice Slovenije. Niti na Hrvaškem niti v Italiji kljub drugačnim napovedim con sicer še niso vzpostavili.


Sončni zahod na Jadranskem morju. Foto: EPA
Sončni zahod na Jadranskem morju. Foto: EPA

Slovenija je na prvem tristranskem srečanju s Hrvaško in Italijo na delovni ravni o sodelovanju v Jadranskem morju izpostavila, da načrtovana razglasitev izključnih gospodarskih con Hrvaške in Italije ne sme v ničemer prejudicirati pravic Slovenije, ki jih ima po mednarodnem in evropskem pravu.

Prvo srečanje visokih uradnikov zunanjih ministrstev treh držav je bilo namenjeno sodelovanju na področju gospodarskega razvoja, povezljivosti in celovite zaščite severnega Jadrana. Zaradi pandemije covida-19 je potekalo virtualno.

Slovenska delegacija, ki jo je vodil v. d. generalnega direktorja direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov na MZZ-ju Marko Rakovec, se je zahvalila za informacijo o napovedani razglasitvi izključnih gospodarskih con Hrvaške in Italije in poudarila, da njuna razglasitev ne

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav