Slovenija zapira zadnji premogovnik, Velenjčani zahtevajo upoštevanje lokalnih vidikov

Nacionalna strategija za izstop Slovenije iz premoga, ki predvideva zapiranje zadnjega slovenskega premogovnika v Velenju že leta 2033, verjetno pa še prej zaradi izjemno visokih cen emisijskih kuponov, naj bi bila neuradno tik pred sprejemanjem na vladi.

A v Šaleški dolini poudarjajo, da v strategiji niso upoštevali ključnih pripomb glavnih deležnikov, ravno te pa bistveno vplivajo na vsebino dokumenta, ki bo zaznamoval gospodarsko in siceršnjo usodo Velenja in drugih krajev Šaleške doline.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Odprto pismo ministrstvu za infrastrukturo so podpisali župani vseh treh občin, torej Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki, vodstva treh sindikatov, pa tudi vodstvo Premogovnika Velenje in Razvojne agencije Saša regije. Vsi se strinjajo, da je zanje nacionalna strategija pomemben dokument, v katerem pa ni pripomb regije.

Samo iz Mestne občine Velenje smo dali več kot 40 pobud, pobude so dali tudi gospodarstveniki, tudi sindikati, veliko jih je bilo. Nekatere pobude so ključne. Vsekakor letnica izstopa 2033 ne more biti določena, dokler ne poznamo

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav