Slovenija zaprosila za 1,1 milijarde finančne pomoči za zaščito delovnih mest

Slovenija je oddala vlogo za finančno podporo v okviru instrumenta SURE za pomoč pri zaščiti delovnih mest in delavcev zaradi novega koronavirusa.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V njej so navedeni ukrepi čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, temeljnega dohodka, oprostitve prispevkov za samozaposlene in druge v skupni vrednosti 1,1 milijarde evrov.

Instrument SURE bo zagotavljal finančno pomoč v obliki posojil EU-ja državam članicam pod ugodnimi pogoji v skupni vrednosti do 100 milijard evrov. S temi posojili bodo države članice lažje obravnavale nenadna povečanja javnofinančnih odhodkov za ohranjanje delovnih mest. Višina in pogoji posojila se bodo določili v procesu odobritve. Komisija si bo sredstva za financiranje posojil izposodila na dolžniških kapitalskih trgih z izdajo obveznic.

Na ministrstvu za finance so navedli, da se glede na trenutne tržne razmere komisija lahko ugodneje zadolžuje na dolžniških kapitalskih trgih v primerjavi s Slovenijo. A razlika v strošku zadolževanja se je v zadnjem obdobju “izrazito znižala, saj investitorji vidijo

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav