Slovenska gospodinjstva za varčevanje namenijo 13 odstotkov razpoložljivega dohodka

Ob današnjem dnevu varčevanja lahko ugotovimo, da se način varčevanja v slovenskih gospodinjstvih, kljub pandemiji, praktično ne spreminja. Največ prihrankov Slovenci kopičimo v bankah, konec septembra smo imeli na bančnih računih že več kot 22 milijard.


:
:

Prihranke delno usmerjamo v nepremičnine, medtem ko nam za vlaganje v vrednostne papirje in različne sklade očitno manjkata zaupanje in finančna pismenost.

Pandemija je še okrepila privlačnost bančnih depozitov – in to kljub dejstvu, da njihov donos povprečno znaša okroglih nič odstotkov.

Slovenska gospodinjstva so namreč v prvem polletju letos stopnjo bruto varčevanja v bankah povečala za slabih deset odstotnih točk, kar nas uvršča na četrto mesto med državami Evropske unije. Da je treba varčevati, v času negotovosti še posebej, meni tudi Alina Meško iz Zveze potrošnikov: “Tudi ta situacija ne bo trajala večno in je treba dati kaj na stran, za zdaj ali za prihodnost.”

Najprej je treba oblikovati mesečni proračun, svetuje Meškova: “Da vidimo, koliko denarja potrebujemo za en mesec, za položnice, za hrano itd. Potem poiščemo prihranke, zamenjamo kakšnega

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav