Spletne prevare so vse bolj prefinjenje. Združenje bank predlaga finančno opismenjevanje.

Evropske finančne ustanove letošnji teden denarja posvečajo osveščanju o vse bolj razširjenih spletnih prevarah. Število goljufij v virtualnem svetu namreč stalno narašča, prevare pa so vse bolj izpopolnjene, lokalizirane in personalizirane.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ozaveščanju javnosti glede tveganj spletnih prevar je namenjena tudi celoletna kampanja Pazi.se, ki jo združenje bank v sodelovanju z bankami in hranilnicami izvaja drugo leto zapored. Ker spletne prevare postajajo resen družbeni problem, bi se morala v sistematično ozaveščanje po prepričanju bančnega združenja vključiti vlada, pristojna ministrstva, državne ustanove, podjetja, telekomunikacijski operaterji in ponudniki spletnih platform ter programske opreme.

Vsebine za dvig splošne digitalne pismenosti bi se morale po mnenju finančnega sektorja vključiti tudi v osnovne in srednje šole v obliki obveznega učnega predmeta. Že leta si medtem finančne ustanove v sodelovanju z drugimi akterji prizadevajo tudi za finančno opismenjevanje prebivalstva, predvsem mladih.

V združenju bank so namreč prepričani, da je ustrezno poznavanje in razumevanje finančnih pojmov ter letos še posebej poudarjeno varnosti poslovanja v digitalnem svetu osnova

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav