Spletni nakupi, še posebej zunaj EU-ja, bodo po 1. juliju bolj zapleteni in lahko tudi dražji

S prvim julijem bodo na območju celotnega EU-ja vsi spletni nakupi do 150 evrov, v azijskih ali britanskih spletnih trgovinah, obdavčeni z DDV-jem. Le v Sloveniji bo morda prišlo do zamika, saj DZ še ni sprejel novele zakona o DDV-ju.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nakupi poceni daljnovzhodnih izdelkov, ki jih ponujajo številne priljubljene spletne tržnice, kot sta denimo AliExpress ali Ebay, bodo s 1. julijem postali bolj zapleteni. V veljavo bo stopila evropska direktiva, sprejeta pred štirimi leti, ki naj bi zaščitila spletne trgovce v EU-ju, ker so bili v neenakovrednem položaju z azijsko konkurenco. Po brexitu pa tudi s tisto iz Združenega kraljestva. Zaradi množičnosti spletnega nakupovanja iz t. i. tretjih držav naj bi po nekaterih ocenah EU zaradi tega izgubil sedem milijard evrov javnih prihodkov.

Poštne pošiljke nizke vrednosti do 22 evrov, ki imajo izvor v državah zunaj EU-ja, so namreč oproščene plačila DDV-ja. Na začetku julija se ta olajšava ukinja in za vse blago, kupljeno na spletu in dobavljeno iz t. i. tretjih držav oz. držav zunaj EU-ja,

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav