STA se je od osamosvojitvenih časov razvil v sodoben medijski servis

V letu 2021 bo 30-letnico poleg samostojne države praznovala tudi nacionalna tiskovna agencija STA. Od skromnih in zahtevnih začetkov med osamosvojitveno vojno se je v tem času razvila v sodoben medijski servis.


Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Slovenska tiskovna agencija (STA) je začela delovati 20. junija 1991, le nekaj dni pred uradno razglasitvijo neodvisnosti države, ko je objavila prvo novico. Pred tem je v Sloveniji delovala samo skupna jugoslovanska agencija Tanjug. Zamisli o oblikovanju nacionalne tiskovne agencije so se sicer pojavile že ob koncu 80. preteklega stoletja.

Pobudniki so menili, da je treba odpraviti odvisnost od Tanjuga in oblikovati avtonomno slovensko tiskovno agencijo, ki bo odgovorna javnosti, ne politiki, hkrati pa bo dala nujno komunikacijsko infrastrukturo osamosvojajoči se državi.

Pogodba o ustanovitvi STA-ja med tedanjim izvršnim svetom slovenske skupščine in družbo INI je bila podpisana 24. maja 1991. Kmalu zatem, 3. junija, je bila agencija tudi vpisana v sodni register, njen prvi direktor je postal Dejan Verčič.

Sprva je v

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav