Strma rast blagovne menjave tudi v avgustu

V Sloveniji se nadaljuje trend strme rasti blagovne menjave. Država je avgusta izvozila za 2,8 milijarde evrov blaga, kar je 25,4 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani, uvoz pa se je medletno povečal za 39,4 odstotka na 3,3 milijarde evrov.

Avgustovska vrednost blagovne menjave je bila višja tudi od tiste izpred dveh let.

Pokritost uvoza z izvozom je bila avgusta 85,1-odstotna, primanjkljaj v trgovinski bilanci pa je znašal pol milijarde evrov, je danes sporočil državni statistični urad.

Statistiki so ob tem postregli tudi s primerjavo z enakim obdobjem pred dvema letoma, torej še preden je svet zajela epidemija covida-19. Izvoz je bil avgusta letos v primerjavi z enakim mesecem 2019 večji za 20,3 odstotka, uvoz pa za 40,6 odstotka.

Vrednostno se je avgusta letos najbolj povečal izvoz blaga iz skupin zdravila, drugi medicinski in farmacevtski proizvodi, aluminij in električna energija. Izvoz proizvodov iz teh skupin je tudi največ prispeval k skupni rasti izvoza glede na avgust 2019. Pomemben delež k rasti izvoza v primerjavi z lanskim avgustom je prispeval tudi izvoz proizvodov iz skupin osebni avtomobili in olja, dobljena iz nafte in bituminoznih mineralov, razen surovih.

K rasti

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav