Teš 6 znova sinhroniziran z omrežjem

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki je bil v soboto zaustavljen zaradi napake na elektrofiu, je bil danes znova sinhroniziran z elektroenergetskim omrežjem.

V času zaustavitve je bila proizvodnja električne energije in toplote za Šaleško dolino zagotovljena z obratovanjem bloka 5, so danes sporočili iz Teša.

Kot so navedli, se lahko takšne napake na elektrofiltru zaradi načina delovanja in funkcije filtra pojavijo večkrat. Pojasnili so tudi, da je nekaj tovrstnih napak mogoče odpraviti med obratovanjem, nekaj pa jih za izvedbo potrebuje zaustavitev bloka. Dela je treba izvesti, da se zagotovijo izpusti prašnih delcev v dopustnih mejah ne glede na moč bloka.

Šesti blok je do vključno preteklega petka letos proizvedel 1713 gigavatnih ur električne energije in 165,8 gigavatne ure toplotne energije.

Povprečna razpoložljivost bloka 6, ki predstavlja tehnološko in ekološko najnovejše stanje tehnike, je bila sicer zadnja tri leta 97-odstotna.

Šesti blok je bil nazadnje zaradi napake ustavljen aprila letos, ker so ugotovili netesnosti hidravličnega olja varnostno reducirne postaje.

Maja so ga ustavili zaradi drugega remonta, do ponovno vključitve v omrežje konec

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav