Tino Komel sprejel predsednik Republike Makedonije dr. Gjorge Ivanov

V četrtek, 19. septembra 2013 je ob zaključku obiska v Republiki Makedoniji ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Tino Komel sprejel predsednik Republike Makedonije dr. Gjorge Ivanov.  

 

Ministrica Komel je predsedniku Ivanovu v zelo dolgem in poglobljenem pogovoru predstavila Urad in slovensko skupnost v Makedoniji ter njeno organiziranost. Poudarila je tudi dejstvo, da Slovenija po posebnem razpisu namenja sredstva za kulturne projekte makedonske etnične skupnosti v Sloveniji. Predsednik Ivanov je povedal, da se na svojih obiskih v Sloveniji srečal tudi s skupnostjo, ki vedno pohvali odnos Slovenije do njih.  
Slovenija bi lahko bila vzor za marsikatero državo EU glede tega. Predsednik Ivanov je ministrici Komel zelo nazorno orisal tudi zgodovinski razvoj odnosov med različnimi verskimi, etničnimi in jezikovnimi skupnostmi na Balkanu ter poudaril makedonski model sobivanja po principu POLNA INTEGRACIJA BREZ ASIMILACIJE, ki bi bil lahko tudi zelo zanimiv za trenutno stanje v Evropi. Različnosti je po njegovem mnenju treba v celoti spoštovati in ne zgolj tolerirati, saj slednje ne pomeni zadosti iskrenega odnosa, ki bi ustvarjal duhu časa primerno sobivanje med posameznimi skupinami, katerih značilnosti se med seboj razlikujejo. Brez spoštovanja prihajamo v konflikte, ki se množijo in postajajo neobvladljivi, naloga politike pa je te frustracije reševati in ne stopnjevati.

 

Predsednik Ivanov se je zahvalil za podporo Slovenije Makedoniji in za “evropeizacijo Balkana”, h kateri pomembno pripomorejo pobude kot je Brdo proces, ki omogočajo koristna srečanja,  izmenjavo mnenj in rast medsebojnega razumevanja na najvišjem nivoju.

 

Besedilo: Urad

Podobne teme: