Trgovci nameravajo nedeljsko zaprtje trgovin nadomestiti z nedeljsko spletno prodajo in dostavo

Trgovci od sobote ne bodo smeli določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in določenih dela prostih dnevih. Vendar to ne bo veljalo v primeru spletne prodaje za prodajo na daljavo, ki je zakonska novela ne ureja.


 Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trgovci bi se lahko novim zakonskim omejitvam prilagodili tudi tako, da bi spletno prodajo in dostavo omogočali tudi ob nedeljah. V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) menijo, da ovir za takšno prodajo po noveli ni. “Naročila se lahko pripravljajo, in če je dogovor z naročnikom tak, tudi dostavljajo ob nedeljah,” je za Delo dejala predsednica TZS-ja Mariča Lah. Za mnenje glede spletne prodaje pa so zaprosili tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Lahova je poudarila, da zakon o trgovini ureja obratovalni čas, medtem ko delovni čas zaposlenih ureja zakon o delovnih razmerjih. Tako se po njenem mnenju delo ob nedeljah, če to zahteva delovni proces, lahko organizira, mora pa delodajalec izplačati vse dodatke za delo v manj ugodnem delovnem času, kot jih določa panožna

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav