Umar: Inflacija se je znižala, vendar je še vedno višja od povprečja v evrskem območju

V Sloveniji se je medletna rast cen življenjskih potrebščin oktobra znižala na 6,9 odstotka, inflacija pa še naprej presega povprečje evrskega območja. Največ je k njej prispeval iztek nekaterih ukrepov za blaženje posledic energetske draginje.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Večja razlika je nastala zlasti pri cenah energentov, na katere so vplivale tudi višje trošarine na naftne derivate. Ob upoštevanju daljšega obdobja razkoraki med inflacijo doslej niso bili dolgotrajni in so v zadnjih letih v veliki meri z 12-mesečnim zamikom sovpadali s trajanjem učinkov različnih ukrepov.

Precej manjša so nihanja med Slovenijo in evrskim območjem pri razlikah v osnovni inflaciji, ki ne vključuje vpliva cen energentov in nepredelane hrane. Ta razlika se že od začetka preteklega leta ohranja pri okoli dveh odstotnih točkah, navaja urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

V Sloveniji se je realni bruto domači proizvod (BDP) v tretjem četrtletju glede na drugo zmanjšal za 0,2 odstotka. Medletno je bil nedesezonirano višji za 1,1 odstotka, tudi zaradi nižje lanske osnove. Ohlajanje rasti gospodarske aktivnosti se

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav