Uredba o nadzoru cen kmetijskih pridelkov in živil sproža kritike in dvome

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je na Vrhu kmetijskih in živilskih podjetij ocenila, da je primerjava cen košarice živil dosegla namen, prihajajoči nadzor cen pridelkov in živil pa ni ukrep za zajezitev cen.


 Foto: EPA
Foto: EPA

Rast cen živil je bila najbolj vroča tema okrogle mize z naslovom Med politikami in realnostjo. Predsednik Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS-ju Janez Rebec je najprej opozoril, da je k inflaciji največ prispeval sladkor, na kar slovenska podjetja nimajo vpliva. Dodal je, da so trgovska podjetja odkupila zaloge po visoki ceni in jih zdaj ne morejo prodajati po nižji, čeprav so se cene energentov znižale.

Posebni pooblaščenec predsednice republike za gospodarske zadeve Igor Mervič je podvomil, da se cene pri nas umirjajo počasneje kot v sosednjih državah. Po predstavitvi podatka, da so aprila cene hrane v Sloveniji zrasle za 16 odstotkov, v Italiji za 12, v Avstriji pa za 13, je odgovoril, da je večmesečno povprečje v vseh državah približno enako. Napovedal

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav