Uspešno poletelo prvo štirisedežno hibridno električno letalo s pogonom na vodik

Prvi polet je uspešno prestalo prvo štirisedežno hibridno električno letalo s pogonom na vodik podjetja Pipistrel Vertical Solutions. Letalo je novembra uspešno poletelo z mariborskega letališča in in postavilo mejnik za prihodnost brezogljičnega letenja.


Ivo Boscarol. Foto: Radio Koper
Ivo Boscarol. Foto: Radio Koper

“Pipistrel se od vsega začetka zaveda, da je letalstvo eden od velikih onesnaževalcev ozračja. Zato je pred 20 leti začel razvoj električnih letal, serijsko pa jih je začel izdelovati leta 2007,” je povedal direktor Pipistrela Ivo Boscarol in dodal: “Dejstvo, da nam je kot prvemu na svetu junija uspelo certificirati električno letalo, potrjuje, da smo vodilni v razvoju električnih pogonov in dejanski pionir uporabnega brezogljičnega letalstva tudi v komercialne namene ter za prevoz potnikov.”

Pri Pipistrelu se zavedajo, da ima v tem trenutku električno letalo zaradi energijske gostote baterij omejen doseg in uporabnost. Zato se kot idealna rešitev za to težavo kaže hibridni pogon, sestavljen iz električnega motorja in vodikovih gorivnih celic. “V tej

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav