V drugem četrtletju za petino manj brezposelnih

V drugem četrtletju je bilo v Sloveniji 44. 000 brezposelnih, kar je 11. 000 manj kot v prejšnjem četrtletju. Stopnja brezposelnosti je bila po podatkih državnega statističnega urada 4,3-odstotna, kar je 1,3 odstotne točke nižje kot v prejšnjem četrtletju.

Stopnja brezposelnosti je bila v drugem četrtletju višja med ženskami (5,4-odstotna) kot med moškimi (3,5-odstotna).

Stopnja delovne aktivnosti je bila v drugem trimesečju za 2,9 odstotne točke višja kot v prvem in je znašala 56,1 odstotka. V starostni skupini od 20 do 64 let je bila 76,8-odstotna, kar je bilo po podatkih statistikov za 3,9 odstotne točke več kot v prejšnjem četrtletju.

Število delovno aktivnih je bilo 979.000 in s tem za pet odstotkov višje kot v prejšnjem četrtletju; višje je bilo tako med moškimi kot med ženskami. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je zvišalo predvsem število samozaposlenih oseb in oseb, ki so opravljale študentsko delo.

Kot so še navedli na statističnem uradu, je bilo 82 odstotkov delovno aktivnih zaposlenih v delovnem razmerju, približno desetina jih je bilo samozaposlenih, preostali pa so opravljali študentsko

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav