V gradbeništvu v Nemčiji umirjanje težav s pomanjkanjem materialov

Težave s pomanjkanjem materialov v nemškem gradbeništvu se zmanjšujejo, ugotavlja münchenski inštitut Ifo. Da so zastoji v dobavnih verigah, je januarja dejalo 25,3 odstotka vprašanih s področja visokih gradenj, decembra denimo 31,3 odstotka.

Razmere se umirjajo tudi na področju nizkih gradenj, pri katerih se je odstotek znižal s 23,1 na 20,4 odstotka.

Gonilo rasti stroškov v gradbeništvu pa so še vedno materiali. To se vidi v veleprodaji gradbenih materialov,” je poudaril raziskovalec pri inštitutu Felix Leiss. Zaradi visokih cen materiala rastejo tudi cene gradbenih del, predvsem pri visokih gradnjah, pričakovati pa je še dodatne prilagoditve, je dodal.

Kot kaže raziskava Ifa, je manj težav tudi s pomanjkanjem kvalificirane delovne sile v sektorju, čeprav odsotnosti zaposlenih ponekod niso mogli nadomeščati. “Knjige naročil so polne, a eno na tri gradbena podjetja ne more dobiti ustrezno usposobljenih delavcev,” je dejal Leiss.

Na področju visokih gradenj je januarja o pomanjkanju ustrezne delovne sile poročalo 31,8 odstotka vprašanih, kar je 5,6 odstotne točke manj kot decembra, na področju nizkih gradenj pa je bil ta delež pri 34,4 odstotka vprašanih (decembra 37,1 odstotka).

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav