V Hrastniku so v elektro energetsko omrežje priključili že drugo sončno elektrarno v letošnjem letu

V Zasavju so postavili že drugo sončno elektrarno, ki stoji na degradiranih površinah. Trboveljski Rudis je postavil sončno elektrarno Blate, ki stoji na nekdanjem dnevnem kopu Rudnika Trbovlje Hrastnik.


(Slika je simbolična). Foto: Reuters
(Slika je simbolična). Foto: Reuters

S tem del približno 6500 kvadratnih metrov degradiranih površin dobiva novo vsebino, slovenski elektrosistem pa nekaj več kilovatov doma proizvedene električne energije iz obnovljivih virov.

Obsežne degradirane površine zaradi rudarjenja in energetike v preteklosti so po zaprtju tako rudnika kot termoelektrarne v Zasavju izziv, saj niso primerne za vsako dejavnost.

Prostostoječe sončne elektrarne so, tudi glede na osončenost, ena od možnosti, ki na neki način tudi ohranjajo energetiko v regiji, predvsem pa pripomorejo k večji proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov. To sledi zavezam in konceptu države in tudi občine Hrastnik, kjer obe sončni elektrarni tudi stojita.

V Hrastniku imamo skoraj 5 MW novih sončnih panelov, ne smemo pa zanemariti tudi nekaj zasebnih hiš, ki so se priklopile. Glede

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav